+31 6 83 09 25 28 tiny@nemlud.nl
Selecteer een pagina

Al antwoord, nog voordat je een vraag gesteld hebt …

Eerder schreef ik over duurzame WENDbaarheid, sloot ik af met de boodschap dat een probleem reeds voor de helft is opgelost, mits deze goed gesteld is. Die boodschap doet de opening van een bekende zoekmachine op het wereldwijde web, dat aanbied al een antwoord te geven, nog voordat je een vraag gesteld hebt, op zijn minst raar overkomen… Het klinkt natuurlijk wel makkelijk, lang leve de eenvoud, de logica en de suggestie dat er voor elke vraag één antwoord is. Maar zou het filevraagstuk echt en alleen maar opgelost kunnen worden door de invoering van rekeningrijden, zoals recent verkondigd werd?

 

Logica; als…, dan …

“Als …, dan …” en “Naarmate …, des te …” Het zijn zinsconstructies uit mijn sociologie-tijd (1987-1992) om hypothesen te formuleren; onderzoeksvragen op te stellen die ’de logica’ omhelzen. Ik pleit niet voor het afschaffen van ‘de logica’, maar ik meen dat we ‘meer en anders’ nodig hebben, vandaag de dag. We leven in een ‘VUCA-world’. Een snel veranderende, onzekere, complexe en ambigue wereld. Waar voorspellingen en verwachtingen, door de werkelijkheid achterhaald worden.

 

Omtrent het denken

“Huidige problemen en vraagstukken niet kunnen worden opgelost, met de manieren van denken dat ze heeft voortgebracht”. Deze Einsteinse boodschap biedt soelaas; een andere manier van denken is nodig. Naast die van de logica, die van de creativiteit.

De logische denker: denkt lineair van A naar B, werkt vanuit kennis en ervaring, heeft altijd een mening of oplossing, maakt gebruikt van denkpatronen, heeft voorkeur voor de bekende weg en is tevreden met één oplossing.

De creatieve denker: doorbreekt het vaste denkpatroon, ter aanvulling van zijn logische denken.

Dan terug naar het filevraagstuk; we leven in een 24 uurs economie en menigeen hangt een 9 tot 5 werk-mentaliteit aan…

Interesse, wil je meer weten, over hoe jij je denkpatronen kan doorbreken?
Neem dan contact met me op via het contactformulier.