+31 6 83 09 25 28 tiny@nemlud.nl
Selecteer een pagina

Ik ben altijd al “een stevige roker” geweest, vanaf m’n 15e. Inmiddels ben ik 53. En ik ben onlangs gestopt met roken. Wat is er gebeurd?

In de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 mei 2020 werd ik omstreeks 01.00 uur wakker, met ‘pijn op de borst’. Een lang verhaal kort; een paar uur later was ik gedotterd en waren er stents geplaatst. Tijdens die behandeling spookte door mijn hoofd: “Ik kan het niet maken om hier over een paar maanden weer te liggen. Al die mensen om mij heen, die zijn nu voor mij bezig”.

 

En ik dacht dus ook “Ik stop met roken”.

 

Ik ben een trainer, coach en dus veelal bezig met het gedrag (van anderen…). In de eerste dagen in het ziekenhuis, mede door het Coronavirus weinig tot geen bezoek, veel tijd om te reflecteren, o.a.

  • Over het ervaren van een noodzaak als een onontbeerlijke stap in verandering (ik dacht aan het 7 krachtenmodel),
  • Mijn idee, opvatting dat ik anderen (artsen, verpleegkundigen) niet, nog een keer, met de consequenties van mijn eigen gedrag kan lastigvallen,
  • En zo kwam ik, in mijn hoofd, elke keer weer terug op “ik ben…” en op “mijn eigen gedrag”.

Mijn conclusie

Zo lang ik naar mezelf blijf kijken als “ik ben nu eenmaal een roker”, dan zal er weinig tot geen kans zijn om nieuw/ander gedrag te vertonen. Als ik, daarentegen, naar mezelf ga kijken als iemand die met zeer grote regelmaat een sigaret heeft opgestoken, dan creëer ik veel meer de keuzemogelijkheid om zo meteen wel of niet dat gedrag (niet) nog een keer te vertonen.

Het is nu 28 juli. Ik heb nog steeds geen sigaret gerookt.

Voor mij heeft het dus geholpen om na te denken en te reflecteren over het onderscheid in; ik ben (“identiteit”) en ik doe (“gedrag”). Mogelijk helpt dit verhaal jou ook. En kijk je bijvoorbeeld niet meer naar jezelf als “ik ben nu eenmaal een perfectionist”, maar als iemand die graag ‘de zaken’ netjes geregeld wilt hebben…

nemluD, learning consultancy: anders(om) kijken naar leer- en ontwikkelvraagstukken

 

“I do not fix your problem. I fix your thinking. Than you fix your problem yourself”

Meer weten? Mail naar tiny@nemlud.nl of bel me op telefoonnummer 06 83 09 25 28