+31 6 83 09 25 28 tiny@nemlud.nl
Selecteer een pagina

… bijvoorbeeld een varkentje: 

–        “Varkens zijn luie dieren, ze rusten wel 19 uur per dag. De rest van de dag zoeken ze naar voedsel en wroeten ze met hun neus in de grond, op zoek naar kleine insecten en regenwormen. … Varkens zijn hele intelligente dieren die met verschillende geluiden met elkaar kunnen communiceren. Ze kunnen zichzelf kunstjes aanleren, zoals het openen van een hekje”.

–        “We gebruiken altijd vlees van een gelt, een vrouwtjesvarken. Dit vlees is heerlijk mals en bijzonder smaakvol. Daarnaast bevat het weinig overtollig vocht waardoor het vlees in de pan snel dicht schroeit en de binnenkant sappig blijft. Droog in de pan, sappig op het bord!”

Het varkentje, aldus. De een kijkt er naar en ziet een intelligent dier. De ander ziet consumptiemogelijkheden. Nog weer een ander spreekt over “onrein” en wat zou Kermit de Kikker te melden hebben…?

  1. Punt; Ieder van ons benadert ‘een gegeven object/een bepaalde situatie’ vanuit de ‘eigen bril’. En veelal ben je je hiervan niet bewust.
  2. Punt; om voor een vraagstuk/probleem te komen tot andere, nieuwe ideeën en oplossingsrichtingen is de zgn. ‘identificatie-techniek’ een van de manieren. Hierbij draait het om het bewust identificeren met iemand anders, om vanuit zijn/haar ‘bril’ te reageren op het vraagstuk/probleem.
  • Hoe zouden bijvoorbeeld Trump, Poetin, Youp van het Hek, Sven Kramer, Linda de Mol,  Annechien Steenhuizen (etc.) reageren?
  • Naast een specifieke persoon kun je ook algemener identificeren; iemand van 11 jaar versus iemand van 88, mannen versus vrouwen, een socioloog, een topsporter, een HRM-er, een fiscalist, etc. etc.

In de afgelopen periode heb ik meerdere (kleine) artikelen geplaatst, die allen betrekking hebben op de werking van de hersenen, op onze manieren van denken, waarnemen. En dat we, onbewust, vaste patronen hebben ontwikkeld. En hoe dit te doorbreken. Met nu dus de identificatie-techniek. Vorige week betrof het de methode van het mindmappen. Meer weten? Neem dan contact met me op!

Tiny van Dulmen; ”nemluD, learning consultancy”

I do not fix your problems. I fix your thinking. Then you fix, your problems, yourself.